THY Akademi Alım Sürecinin İşleyişi (Olumsuz Sonuçlar ve Re-Testler)
Tabii sürecin her aşamasında başarısız olma riskinin var olduğunu bilmek ve buna göre planlamamızı yapmak profesyonelliğin gerekliliklerinden biridir. Olumlu sonuçlanmasına odaklanarak başka hiç bir durumu/olasılığı düşünmemek bence insanı ‘Over-Motivation’ durumunu düşüren en büyük yanlışlardan biridir. Bu konuya gerekli hassasiyeti gösterip geç kalmadan B planını oluşturmakta fayda olduğunu düşünüyorum.
Süreçte en az bir kez olumsuz sonuçlar almış bir çok insan tanıyorum Akademide eğitim alan. Her THY pilot adayı süreci tek seferde bitirmiyor tabii ki. Dolayısıyla olumsuz herhangi bir sonuç bizleri umutsuzluğa sürüklememeli, aksine doğru dersi çıkarmaya teşvik etmelidir.
Değerli hanımefendiler, beyefendiler ve sevgili çocuklar, -müstakbel- kaptanınız konuşuyor.
THY tüm olumsuz sonuçların ardından bizlere ikinci bir şans tanıyor çok şükür ki. Olumsuz sonuçlanan bir sürecin ardından belli bir süre beklenmesini uygun gören THY, bir süreliğini aynı adaydan başvuru almıyor. Bu bekleme süresine biz adaylar ‘re-test süresi’, ‘ceza süresi’, ‘erteleme’ olarak adlandırıyoruz. Bu re-test süresi boyunca başvuru yapsanız dahi THY sizi sürece çağırmayacak, hatta cevap dahi vermeyecek demek oluyor. Fakat cezanızın dolduğu tarihte yayımda olan güncel ilana bir başvurunuz varsa (Bu cezalıyken yaptığınız bir başvuru dahi olsa) cezanız dolduğunda THY sizi sıraya koyacak ve davet edecektir. Yani demek istediğim, Yılın 4 çeyreğinde ayrı ilanlar yayımlayan THY, eğer başvuru yaptığınız çeyrekte ceza süreniz doluyorsa sizin yerinize takip ediyor ve zamanı geldiğinde davet gerçekleştiriyor. Gelelim olumsuz alan adayların karşılaşacağı durumlara
Sırayla süreci hatırlayalım,
- IELTS / TOEFL / Dyned İngilizce yeterlilik
- Evrak Teslimi, Boy/Kilo Ölçümü
- DLR1 Sınavı
- CRM Mülakati (İÜ Süreci)
- Kurul Mülakatı
- Sağlık Muayenesi
Açıklamaya başlamadan önce kabaca belirtmek gerekirse THY’nin aslında genel anlamda re-test süresi olarak verdiği süre 6 ay diyebiliriz ve her bir modülden en fazla 2 kez olumsuz alma hakkı tanır. Fakat bu durum bazı süreçler için kısmen farklılaşabiliyor. Sırayla bahsedelim.
1- IELTS sınavı, ücreti verildiği sürece, dilediğiniz kadar katılabileceğiniz bir sınav. 1 ay içerisinde 4 kez tekrarlanan bir sınav ve ayrıca IDP ve Britich Council kurumları ayrı ayrı sınav takvimi planladıklarını da ele alırsak, 1 ay içerisinde girebileceğimiz 4-5 adet IELTS sınav tarihi bulunmaktadır. IELTS sınavına, sınav tarihinden 4-5 gün önce kayıt yaptırabiliyorsunuz. Sınavdan 13-14 gün sonra sonucunuz sertifikaya basılıyor ve kargoya teslim ediliyor. Yahut elden alıyorsunuz. Ben peş peşe 3 sınava da kayıt yaptıran kişiler tanıyorum vakit açısından kâra geçmek için. Bu da mümkün. Tabii maddi açıdan zararlı çıkma ihtimaliniz var. İlk sınavda istenilen skoru elde etmiş olabilirsiniz.
TOEFL için konuya çok hakim olmadığım için bir ay içerisindeki sınav sayısını bilmesem de aynı şekilde ücreti ödendiği taktirde istenildiği kadar girilebilen bir sınav olduğunu biliyorum.
Dyned sınavı için henüz güncel re-test bilgisini bilmiyorum. olumsuz alıp re-test bekleyen arkadaşımız olmadı henüz. Tahminim 6 ay olduğundan yana fakat kesin bilgiyi elde ettiğimde buraya güncelleme yapacağım.
2-Evrak Teslimi: Boy/Kilo Ölçümü: Bu süreçte çıkabilecek olumsuz sonuç boy/kilo ölçümünden yani VKİ’den olabilir. Çünkü dosyalarınızda çıkacak olan bir sorunu çözmeniz için size müsaade ediliyor genellikle. Tabii bu müsaade 1 günü geçmiyor ve genelde aynı gün çözülmesi isteniyor. Herhangi bir problem çıkar ve bu süreçten olumsuz sonuç alırsanız 3 ay erteleme alacaksınız. 3 ay sonra tekrar başvuru yaptığınızda, İngilizce yeterliliğiniz kontrol edilecektir. Hala geçerli İngilizce yeterliliğiniz var ise Evrak Teslimi ve Boy/Kilo ölçümü ile sürece tekrar başlayacaksınız. Aynı süreç ikinciye olumsuz sonuçlanırsa, THY artık üçüncü bir şans vermeyecektir ve süreç sizin için sonra erecektir.
3-DLR1 Sınavı: DLR1 sınavında iki farklı olumsuz çeşidi vardır. DLR1 hakkındaki yazımızda da bahsettiğimiz gibi bu sınav içerisinde bilgi modüllerini ve yetenek modüllerini barındırır. Fizik, Matematik, İngilizce dışındaki tüm modüller yetenek modülü sayılır. DLR1 sınavından olumsuz sonuç aldığınız mail içerisinde hangi modülde zayıf olduğunuz için olumsuz sonuç aldığınız belirtilir. Eğer herhangi bir yetenek modülünden kaldıysanız 6 ay ceza verilir fakat SADECE bilgi modüllerinden biri yüzünden olumsuz aldıysanız (Hiç bir yetenek modülünden olumsuz alınmamış olması gerekir) sadece 3 ay ceza süresi verilir ve 3 ay süre dolduğunda sadece bilgi modüllerinden sınava girersiniz. Sizin gibi sadece bilgi modüllerinden re-test sınava girecek olan adaylarla birlikte sınavınız planlanır ve size bildirilir. O gün orada hepiniz sadece bilgi modüllerinden sınava tabii tutulursunuz. Diğer yandan herhangi bir yetenek modülünden kaldıysanız komple DLR1 sınavına tekrar girersiniz ve bilgi modülleri de dahil tüm modüllerden sorumlu olursunuz.
Her iki durumda da re-test öncesi adayın başvurusu üzerine İngilizce yeterliliği (sertifikalarının süresi ve geçerliliği) tekrar kontrol edilir. Tekrardan Boy/Kilo ölçümüne ve evrak teslimine davet edilir ve sonrasında DLR1 sınavına alınır.
DLR1 sınavından 2 kez olumsuz sonuç alınırsa (Yetenek/Bilgi farketmez) aday için süreç sona erecektir ve THY tarafından yayımlanacak bir af çıkmadığı sürece tekrar başvuru yapamaz.
5- CRM Mülakatı: CRM mülakatından olumsuz sonuç aldığınızda size sebebi bildirilir ve sebebine göre 3 ya da 6 ay erteleme alırsınız. Ceza süreniz dolduğunda başvurunuzu yaparsınız ve İngilizce yeterliliğiniz tekrar kontrol edililip evrak teslimine davet edilirsiniz. Ardından DLR1 geçerliliğiniz var ise kurul mülakatı için planlamanız yapılır. DLR1 sınavının geçerlilik süresi 2 yıldır. Eğer DLR1 olumlu sonucu alındıktan sonra 2 sene geçmediyse DLR1 sınavına tekrar sokulmaz. 2 seneden fazla olduysa artık o DLR1 sonucunun bir geçerliliği yoktur ve Kurul Mülakatı öncesinde tekrar DLR1 sınavı için planlama yapılır.
Diyelim ki DLR1den bir kez olumsuz sonuç aldınız, ikinci girişinizde olumlu sonuç aldınız ve CRM Mülakatı sürecine katıldınız. Sonrasında CRM Mülakatından olumsuz sonuç aldınız ve üzerinden 2 sene geçti. Haliyle sürece başvurduğunuzda tekrar DLR1 sınavına alacaklar sizi. DLR1 sınavına bu 3. girişinizde eğer olumsuz sonuç alırsanız toplamda 2 kez aynı modülden olumsuz sonuç aldığınız için THY sizin için süreci kapatacaktır ve tekrar başvuru yapamazsınız.
Aynı şekilde CRM Mülakatından 2 kez olumsuz sonuç alırsanız süreç sona erecektir.
4- Kurul Mülakatı: Mülakattan olumsuz sonuç alındığında herhangi bir feedback verilmez (Kurul Mülakatı için geçerli, CRM için değil). Neden olumsuz aldığınız, herhangi bir sebep gösterilerek adaya belirtilmez. Ceza süresi 6 ay idi fakat yeni bir güncelleme ile 3 aya düşürüldü. 3 Ay sonra adayın İngilizce yeterliliği tekrar kontrol edilir, evrak teslimi ve boy kilo ölçümü yapılır. DLR1 geçerliliği kontrol edilir ve CRM mülakatına çağırılır.
Maalesef CRM mülakatından muaf olmaz adaylar. CRM mülakatından tekrar olumlu almak gerekir ve “Daha önce geçtim zaten bu seferki formalite icabıdır” diye düşünen arkadaşlar yanılgıya düşebilirler, pek bir ayrıcalık tanınmıyor maalesef, prosedürler aynen uygulanıyor tıpkı ilk girişiniz gibi bir CRM mülakatıyla karşılanıyorsunuz. Olumlu sonuçlandıktan sonra tekrar kurul mülakatına girilir. Kurul mülakatından 2 kez olumsuz sonuç alınırsa süreç sona erecektir ve aday THY tarafından af duyurulmadığı sürece tekrar başvuru yapamaz.
Diyelimki CRM mülakatından ilk girişinizde olumsuz aldınız ve ikinci girişinizde olumlu alarak kurul mülakatı sürecine geçtiniz. İlk girişinizde kurul mülakatından olumsuz aldınız ve ceza sürenizi beklediniz tekrar başvuru yaptınız. Tekrar CRM Mülakatına alınacaksınız haliyle ve eğer bu üçüncü CRM mülakatı girişiniz olumsuz sonuçlanırsa, toplamda iki kez CRM Mülakatından olumsuz sonuç aldığınız için süreç sizin için sona erecektir maalesef ve kurul mülakatından re-test dahi olmadan bu defteri kapatmış olacaksınız.
6- Sağlık Raporu: Sağlık raporu Class-1 Medical rapor olarak geçer ve SHGM’nin yetkilendirdiği hastanelerin havacılık sağlığı departmanından alınır. Bu raporun gerektirdiği testler ikiye ayrılır. Biri rutin olarak tüm pilotlara belli periyotlarla yapılan “Tekrar” muayenesi iken diğeri biraz daha kapsamlı ve detaylı olan “İlk Muayene”dir. Pilot adayları haliyle bu ilk muayene olan raporu temin etmelidirler ve ilk muayeneden olumsuz sonuç alan adaylar, eğer problemi giderebilirlerse bu süreci tekrar edebilir ve ücreti karşılığında ilk muayeneyi tekrar olabilirler. Tabii bir öncekinde olumsuz sonuçlanmasına sebep olan mevzunun üzerine ekstra düşülecektir ve gerekli talimatlar uygulanacaktır muhtemelen. Eğer problem giderilemiyorsa ve bu muayenenin olumlu sonuçlanma şansı yoksa, bir ihtimal başka havacılık otoritelerinin olduğu ülkelerde şansını deneyebilir adaylar. USA’de FAA regülasyonlarıyla muayeneye girebilir ya da Avrupada EASA altında muayene olabilir. Tabii bu durumda o regulasyonlara sahip ülkelerde pilotaj eğitimi almak ve hatta orada pilotluk yapmak gerekecektir muhtemelen. Yahut sağlık raporunu alabildiğiniz ve elinizde pilot lisansını kabul eden bir başka ülkede bu mesleği icra etmek zorunda kalacaksınızdır. Yani lisansınızı alabilmiş olsanız da Türkiye’de Class1 Sağlık Raporunuz olmadan pilotluk mesleği yapamazsınız.
Zaten bu fikir, rapora engel olan olumsuzluğa da bağlı olarak, sadece teoriden ibaret de sayılabilir. Çünkü Türkiye’de SHGM diğer tüm otoritelerle neredeyse tamamen aynı yeterlilikleri istiyor. Özellikle ICAO Annex ve EASA esaslarını baz aldığını biliyoruz. Belki FAA için bir şans olabilir.
Aşağıda sürecin işleyişini flowchart şeması üzerinde görsel olarak inceleyebilirsiniz.
(Güncelleme: Öncelerde mülakat süreçlerinin ilki kurul mülakatı ike, 2018 yılı itibari ile Kurul mülakatı, CRM mülakatından sonraya alınmıştır ve diğer tüm THY A.O. işe alım süreçlerinde olduğu gibi son mülakat olarak yapılmaktadır.)
Unutmayalım lütfen, önemli olan başarısızlıklarımıza fokuslanıp umudumuzu köreltmek değil, bu başarısızlıktan ders çıkarıp doğru şekilde giderip yola devam etmektir.
Saygılar, sevgiler,
-Müstakbel- Kaptan
mustakbelkaptan@gmail.com
iletisim@müstakbelkaptan.com
51 yorum
Kaan · 19 Eylül 2018 12:19 am tarihinde
Hocam 2 kez olumsuz sonuç alırsanız süreç bitiyor demişsiniz. Bunu biraz daha açmak gerekirse, bundan sonra hiç bir zaman THY pilot yetiştirme programlarına katılamayacağız anlamına mı geliyor?
Müstakbel Kaptan · 19 Eylül 2018 1:31 am tarihinde
Merhaba Kaan Bey,
THY’nin II. Pilot Yetiştirme ilanına başvurduktan sonra bu ilan kapsamındaki süreç için 2 kez olumsuz alırsanız bu ilana bir daha başvuramayacaksınız anlamına geliyor. Yani evet, yetiştirme programlarına tekrar başvuramayacaksınız. Yine de, ihtiyaç doğrultusunda yahut THY kendi karar verdiği zamanlarda, 2 olumsuz alarak süreçten tamamen elenmiş olan adayları tekrar çağırabiliyor. Örneğin, bir kaç ay önce kurul mülakatından 2 kez olumsuz almış adaylara mail yoluyla ulaşıp tekrar bir kez daha sürece girme hakkı verildi.
Saygılar, sevgiler.
Mel · 15 Ekim 2018 8:41 pm tarihinde
Merhabalar Sınavlardan başarısız olundu ve elendık. egıtım masraflarını ödeme yukumlulugu devam edıyor mu ?
Müstakbel Kaptan · 17 Ekim 2018 11:18 pm tarihinde
Merhaba,
Hangi sınavdan başarısız olduğunuzu varsayıyoruz tam olarak anlayamadım. Tüm bu süreçleri tamamladınız ve eğitime başladınız fakat eğitimde başarısız oluyorsunuz ve bitiremiyorsunuz. Böyle bir durum söz konusu pek olacağını sanmıyorum. THY pilot alım süreçlerini tamamlayacak yetkinlikteki biri teorik olarak ATPL pilotaj eğitiminden başarısız olması pek olası değil. Bu istatistik %1 civarında. Eğitim süresince elinizde olmayan sebeplerden dolayı eğitim sonlanırsa, tarafınıza herhangi bir tazminat yansıtılmaz bildiğim kadarıyla.
Saygılar, sevgiler.
Snow · 20 Ekim 2018 12:20 am tarihinde
Dynedden diyelim ki iki kez başarısız olduk.3. bir hak olamadığını söylemişsiniz.Peki istenen ielts sonucunu alıp tekrar başvursak kabul edilmez mi?
Müstakbel Kaptan · 21 Ekim 2018 7:17 pm tarihinde
Merhaba,
Kabul edilir. IELTS ya da TOEFL belgenizi verdiğinizde Dyned sınavından muaf olursunuz ve sürece kaldığınız yerden devam edersiniz.
Saygılar, sevgiler.
emre · 6 Kasım 2018 5:19 pm tarihinde
hocam, süreçlerin birinden re-test olduğumuzu varsayarsak ve diyelim 6ay bekleme süresi verildi o 6 ay sonunda güncel ilanın şartlarını sağlama koşulumu aranıyor yoksa başvuru yaptığımız ilandaki koşulları sağlamak yeterli midir? mesela yaş şartını ilana başvurduğumda sağlıyordum ama güncel ilanda sağlayamadığımı varsayarak soruyorum. bu konuda bir bilginiz var mı acaba?
Müstakbel Kaptan · 25 Kasım 2018 11:22 am tarihinde
Merhaba,
Tekrar başvuru yapacağınız zaman, güncel ilanın başvuru şartlarını karşılıyor olmanız gerekir. Yaş konusunda sınırda olan arkadaşlarımız maalesef re-test olduklarında bu sorunla karşılaşıyorlar.
selcuk · 15 Kasım 2018 1:48 am tarihinde
hocam öncelikle bu calismayi yaptiginiz ve bizleri aydinlattiginiz icin çok teşekkür ediyorum…ve sizin icin dua ediyorum ki umarım istediğiniz yerdesinizdir su an da..
soruma gelince hocam dyned den geçtiğimizde peki ielts veya toefl sınavına girmemizde gerek yok mu ?
yada ielts yada toefl dan basari saglarsak dyned e girmemizde gerek yok mu?
teşekkürler ve saygılar hocam
Müstakbel Kaptan · 25 Kasım 2018 11:16 am tarihinde
Merhaba,
Yapıcı yorumlarınız ve iyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Eğer TOEFL ya da IELTS gibi yabancı dil sertifikanız yoksa THY kendi sınavına (Dyned) sokuyor sizi ve sürecin ortasına kadar ilerleyebiliyorsunuz. Mülakat süreçleri başladığı zaman ise sizden artık bir IELTS veya TOEFL belgesi isteniyor sürece devam edebilmeniz için. Tam tersine sürecin en başında dil belgesi gösterirseniz, sizi Dyned sınavından muaf tutuyorlar. Yani özet şöyle ki; Dyned sınavı bir noktaya kadar yeterli ama IELTS/TOEFL sınavları Dyned sınavından muaf tutabiliyor.
Fatih · 29 Kasım 2018 11:12 am tarihinde
Retest süresi ne zaman başlıyor ? Kimse bunu sormamış ? Mesela dlr den olumsuz aldık dlr den itibaren 6 ay mı ?
Müstakbel Kaptan · 6 Aralık 2018 1:52 am tarihinde
Sınava giriş tarihinizden itibaren Fatih Bey, doğrudur.
izzet · 5 Aralık 2018 7:45 pm tarihinde
Merhaba, öncelikle bilgiler için çok teşekkürler. Benim sorum sınavda bilgi modüllerinden başarısız olursak tekrar girebilme ile ilgili. Yetenek modüllerinden başarılı olup bilgi modüllerden ikisinden örneğin Fizik ve Matematik, başarısız olursak tekrar girebiliyor muyuz? Yoksa sadece birinden mi başarısız olursak tekrar girme şansımız oluyor?
Müstakbel Kaptan · 6 Aralık 2018 1:44 am tarihinde
Merhaba,
Bilgi modüllerinin birinden ya da ikisinden olumsuz sonuç almanız durumunda bir şey değişmiyor. 3 ay sonra sınava tekrar girebiliyorsunuz.
Murat · 10 Aralık 2018 5:23 pm tarihinde
Merhaba hocam DLR sınavına başvurumu yaptım fakat yurtdışına çıkacağım için sınava giremeyeceğim bu durumda süreç olumsuz olarak değerlendirilecek denildi. Ceza i işlem uygulanır mı 6 ay bekleme gibi bu konuda sorularıma tam olarak yanıt alamadım.
ÖZGE · 11 Aralık 2018 1:14 pm tarihinde
Hocam Merhaba,
Öncelikle bu kadar detaylı bilgi paylaşımına ayırmış olduğunuz zamandan dolayı teşekkür ederim. Ben sürece daha iyi hazırlanabilmek ve retestler ile süreci uzatma riskini azaltmak için mevcut işimden ayrıldım. Bu durum kurul mülakatı sırasında kurulda negatif bir algı yaratır mı acaba? Teşekkürler.
Müstakbel Kaptan · 18 Aralık 2018 1:12 am tarihinde
Merhaba,
Sebebini doğru şekilde aktarabilirseniz olumsuz bir etki yaratacağını düşünmüyorum.
Mehmet · 19 Aralık 2018 11:46 am tarihinde
Merhaba, öncelikle paylaşımlarınız için çok teşekkürler. Biz hazırlananlar için çok güzel bir pusula oluyorsunuz. Benim merak ettiğim Dyned sınavından 2 kez başarısız olursak da süreç tamamen sonlanıyor mu? Teşekkürler
Müstakbel Kaptan · 22 Aralık 2018 8:07 pm tarihinde
Teşekkürler yapıcı yorumlarınız için. Dyned sınavından 2 kez olumsuz alırsanız sürece devam edebilmek için IELTS ya da TOEFL belgelerini alıp ibraz etmeniz gerekiyor.
OĞUZHAN · 21 Aralık 2018 7:09 am tarihinde
Merhaba,
Butun sureclerin hepsi olumlu olumlu olmasi halinde butun surec en kisa ne kadar suruyor? Musaitligimizi ayarlamak adina THY akademiyi en az kac defa ziyaret etmemiz gerekir?
Müstakbel Kaptan · 22 Aralık 2018 8:07 pm tarihinde
Herşey yolunda giderse tüm süreç 3 ay kadar sürüyor. İngilizce sınavı, DLR1, CRM mülakatı, Kurul mülakatı, evrak teslimi boy-kilo ölçümü, Sağlık muayenesi, Kontrat ve işe alım olmak üzere toplamda 7 kez İstanbula gelmeniz gerekiyor. Sağlık muayenesi ile kontrat çok yakın tarihlerde olabili ya da İstanbul dışında bir hastahaneyi kullanabilirsiniz.
Tümay · 23 Aralık 2018 2:53 am tarihinde
Merhabalar bu kadar emek verip bunları paylaşmanız şahane. Tebrik ve teşekkür ediyorum. Bir soru da ben sormak isterim; eğitim sürecinde eğitimin ingilizce olarak verildiği söyleniyor bunun doğruluğu nedir acaba?
Ahmet Fatih · 20 Ocak 2019 1:09 pm tarihinde
Merhaba,
Değerli bilgilendirmeniz için önce teşekkür ederim. Ben Dlr sınavına tarih seçmek için mail yolu ile bilgilendirilmiştim. Ancak mailimi atladığım için tarih seçemedim ve olumsuz sonuçlandı diye mail geldi. Sonra tekrar başvurmam istendi ve 1-2 ay içerisinde yine tarih seçtim şimdi sınava gireceğim. Şu anda dlr a girme haklarımdan birini kullanmış mı oldum?
Önder · 20 Ocak 2019 3:31 pm tarihinde
Re-test süreci ile ilgili aklımıza takılan en önemli konulardan biri şu. 1983 doğumluyum. Yetistirilmek uzere II. Pilot aday adayı ilanına başvurdum. Dil belgemi teslim ettim ve DLR-1 sınavına girdim, sonucunu bekliyorum. Başvurduğum ilan 01.01.1983 sonrası doğumlular olduğu için basvuru şartlarını sağlıyordum. Allah korusun, ola ki DLR-1 den re-test e kaldığım takdirde, 2019 döneminde yeni acilacak ilanı beklemek durumundayiz ve bu yeni ilan eğer 01.01.1984 sonrası doğumluları kapsayacak şekilde cikarsa ilana başvuramayacağız ve dolayısıyla re-test hakkımız da olmamış oluyor. Yani bu durumda benim gibi 1983 doğumlu olan kimsenin re-test hakkı yok gibi duruyor. Böyle bir durumda da her adayın re-test hakkı varken, 1983 doğumluların bu hakkının olmaması pek adil görünmüyor. Umarım bu duruma düşüp mağdur olmayız. Ya da bu statüde olanlar için re-test ilanı ayrı bir ilan olarak çıkılsa belki bir çözüm olabilir.
Ahmet Fatih · 20 Ocak 2019 8:52 pm tarihinde
Merhaba,
Öncelikle bu bilgilendirici yazı ve site için teşekkür ederim.
Ben DLR için sınav tarihi seçme zamanında maillerimi atladığım için sınav tarihi seçememiş ve olumsuz sonuçlandı maili almıştım. Daha sonra mail attığımda tekrar başvurmam gerektiğini söylediler ve 2 ay olmadan tekrar sınav tarihi seçme maili geldi bu sefer seçtim. Şimdi ben DLR aşamasında şu anda Re test hakkımı mı kullanacağım? Yoksa 2. hakkım hala saklı mıdır?
Ahmet Fatih · 20 Ocak 2019 8:53 pm tarihinde
Merhabalar yazı için teşekkür ederiz.
Serhat · 3 Şubat 2019 2:59 pm tarihinde
TOEFL mi İelts mi Dyned mı kolay ?
yunus · 3 Şubat 2019 6:32 pm tarihinde
Merhaba,
Öncelikle bilgilendirmeleriniz ve emeğiniz için çok teşekkür ederim. Yetiştirilmek üzere ikinci pilot alımlarına başvurdum ve ingilizce sınavına çağırıldım. Herhangi bir belgem yok. Sınavı geçersem yaklaşık 2,5 aylık bir süreçte gerekli denkliği belgelendirmemiz isteniyor. Ancak kendimi o seviyede hazır hissetmiyorum ve bu kadar kısa bir sürede denkliği sağlayabileceğimi düşünmüyorum. Cevapladığınız sorular içerisinde dyned’ den 2 kez başarısız olursanız IELTS/TOEFL denkliğiniz ile baş vurup ilk aşamadan muaf sayılabilirsiniz demişsiniz. Benim merak ettiğim ingilizce IELTS/TOEFL yeterliliği olmayanlar için yapılacak ilk dil sınavına girmeyip de daha sonra denklik aldığımızda bu süreçten muaf sayılıp devam edebiliyor muyuz? Ya da sınava girmeyeceğimizin bilgisini verip erteleyebiliyor muyuz? Bu süreç nasıl değerlendiriliyor. Nasıl bir yol izlemeliyiz? Vaktinizi ayırdığınız ve değerli bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
İyi uçuşlar 🙂
salih · 8 Şubat 2019 5:46 pm tarihinde
Hocam benim dlr 1 testinin üzerinden 2 yıl geçti fakat kurul mülakatının (olumsuz sonuçlanan) üzerinde henüz 2 yıl geçmeden başvurdum ve şimdi CRM mülakatına katılacağım (mail geldi-dyned.ok) şayet olumlu sonuçlanırsa tekrar DLR1 testine mi giricem?
Müstakbel Kaptan · 26 Şubat 2019 1:47 pm tarihinde
Merhaba
Evet tekrar DLR1 sınavına girmeniz gerekiyor. Geçerlilik süresi dolmuş
Emine · 5 Mart 2019 8:19 pm tarihinde
Tip eğitiminde başarısız olan bi adayın durumu ne oluyor acaba.tekrar oluyormu…tip ücreti farklımı ödeniyor
Teşekkürler
Emine · 5 Mart 2019 8:22 pm tarihinde
Type eğitimi başarısızlık nedeni ile tekrarlanıyormu acaba,o durumda type ücreti farklımı ödeniyor teşekkürler
MELTEM · 20 Mart 2019 2:33 pm tarihinde
Müstakbel Kaptan Merhaba,
Öncelikle emek verip süreçteki tüm detayları anlaşılır bir şekilde aktardığınız ve sonrasında tüm sorulara tek tek cevap verdiğiniz için teşekkürler. Tüm bilgiler kesinlikle çok değerli ve çok faydalı. Emeğinize sağlık. Umarım istediğiniz yer ve pozisyondasınızdır.
Ben 2 gün sonra DLR sınavına gireceğim. Okuduğum soru ve cevaplarda göremedim veya ben kaçırdım; diyelim ki hem bilgi hem yetenek modülünden başarısız oldum; bu durumda 2. şans veriliyor mu yoksa süreç tamamen sona eriyor ve artık bu programa başvuru hakkımızı kaybediyor muyuz? Şimdiden teşekkür ederim.
Müstakbel Kaptan · 4 Nisan 2019 12:15 am tarihinde
Yetenek modüllerinden kalmışsınız gibi prosedür uygulanıyor. İkinci bir şans veriliyor evet.
Müstakbel Kaptan Jr. · 22 Mart 2019 10:57 pm tarihinde
Sayın hocam, THY web sitesindeki ilanlara şöyle bir baktığımda kimi ilanlarda 1957-1960 sonrası en az lise mezunu gibi şartlar arandığını gördüm. Modern havacılık ilkelerinin ayyuka çıktığı günümüz dünyasında lise mezunlarına dahi uçuş imkanı tanınıyor iken, neden şu anda lise mezunlarına rıza yok ? Alaylı- mektepli ikilemi mi bu acaba ? Ben bir anlam veremedim. Yahut dünyadaki pilot arzındaki kıtlık sebebiyle mi ? Ben üniversite mezunu değilim ve pilot olmak istiyorum, yaşım 21. İlla da üni. mezunu mu olmak lazım ? İngilizce biliyorum ve lisede de sayısalcı idim. Şansım var mı acaba ?
Murat · 24 Mart 2019 6:17 pm tarihinde
Hocam diyelim ki, yetiştirilmek üzere pilot ilanına başvurarak 2 kez CRM veya 2 kez Kurul Mülakatından başarısız olduk,
daha sonra lisansı kendi imkanlarımızla aldığımızda, daha önceden aldığımız 2 kez CRM veya 2 kez Kurul Mülakatı başarısızlığı, tecrübesiz pilot ilanına başvurmamıza engel olur mu?
Müstakbel Kaptan · 4 Nisan 2019 12:11 am tarihinde
Hayır kesinlikle olmaz.
Serkan · 8 Haziran 2019 1:17 pm tarihinde
Hocam ielts vdya toefl puanını en geç ne zaman almalıyız. Kurul mülakatı mı crm mi dlr öncesi mi
Murat16 · 11 Haziran 2019 10:28 am tarihinde
Yardımlarınız için çok teşekkürler. Hocam önceden ilana başvuru yapıp gitmeyen biri, bir sefer başarısız olmuş sayılmaz değil mi? Sonuçta hiç sınava girmedi ve sınav kaydı yok.
Müstakbel Kaptan · 20 Haziran 2019 6:37 pm tarihinde
Sizin için planlanan her hangi bir sınava katılmazsanız ve geçerli bir sebep belirtip THY’yi bilgilendirmediyseniz, sınava girmişsiniz ve olumsuz sonuç almışsınız sayılır. Üniversitede vize sınavına girmemek gibi düşünebilisiniz. İlgili hocanın kabul edeceği bir sebebiniz varsa telafi hakkınız olursa aksi durumda skorunuz sıfır kabul edilir.
Emre Birand · 16 Haziran 2019 3:00 pm tarihinde
Merhabalar,
Hali hazırda yurt dışında bir işim var ve sürece dahil olmayı düşünüyorum ancak zamanım çok kısıtlı. Şöyle ki 28 haziranda Türkiyeye geliyorum bedelli askerlik için, 21 temmuzda askerlik hizmetim sonlanıyor ve 4 ağustosta tekrar yurt dışına çıkmam gerekiyor işim gereği.
Sorum şu şekilde,
1-Dyned sınavına yukarıda belirttiğim ( 21 temmuz 4 ağustos 2019 arası ) tarihlerde katılabilmem için tam olarak ne zaman başvuru yapmam gerekiyor ?
2-Dyned sınavından bir şekilde başarılı oldum diyelim THY tarafıma DLR sınavı için çalışma dökümanları gönderecek diye biliyorum. Bu sürece yurt dışında hazırlanmaya devam edip direkt DLR sınavı için Türkiyeye geleceğim. Dyned onayı alındıktan sonra tahmini ne zaman DLR için çağırıyorlar ve çalışmak için bu süre yeterli mi ?
3-Dyned ile DLR arasında boy kilo ölçümü, evrak teslimi olacak mı ?
Teşekkürler
Kaan · 18 Haziran 2019 5:18 pm tarihinde
Merhaba hocam. Paylaşım için teşekkürler. Sizce DLR 1 sınavından mf bölümleri haricinde mezun olanlar yani eşit ağırlık veya sözel bölüm bitirenlerin başarılı olma ihtimalleri nelerdir. Sıkı bir çalışma ile fizik, matematik gibi temele dayalı modüllerden(Bilgi modülleri) başarılı olabilirler mi ? Yorumunuz benim için önemli teşekkürler.
Emre · 19 Haziran 2019 3:09 pm tarihinde
Hocam bu re-test hakkı resmi bir hak mıdır? resmi bir hak ise nerede bulabiliriz bu hak ile ilgili resmi yazıyı? yoksa kurumumuzun bize tanımış olduğu keyfe keder bir hak mıdır?
Siraç · 1 Temmuz 2019 5:17 pm tarihinde
Merhabalar,
Öncelikle verdiğiniz bu bilgiler için teşekkür ederim. Sağlık testleri esnasında gözdeki miyop derecesinin büyüklüğü ve gözlük kullanımı ile alakalı herhangi bir sorun çıkar mı ?
Müstakbel Kaptan · 23 Ocak 2022 3:37 pm tarihinde
Merhaba
Evet çıkabilir. Belli sınırların üzerindeyse miyop hastalığınızın derecesi sağlık lisansı alamazsınız ve pilot olamazsınız.
Seda · 2 Ağustos 2019 5:19 pm tarihinde
Merhaba,
Bir çok soru işaretini kaldıran bir yazı, teşekkürler öncelikle.
Ben de bu yıl açılan ilana başvuru yapmayı düşünüyorum. IELTS için kendimi henüz hazır hissetmiyorum, o yüzden Dyned İngilizce sınavına girsem ve süreci başarıyla tamamlayabilirsem 2 ay içerisinde IELTS belgemi ibraz edebilir miyim? Dyned İngilizce sınavına geçen yıl girdim ama 1.1 puan aldım, dolayısıyla yeterli bir puan olmadı. Tekrar girip yine başarısız olursam süreç benim için sona mı erecek? Bu konuda bir bilginiz var mı? Teşekkür ederim.
Tuncay · 20 Ağustos 2019 11:05 pm tarihinde
Sayın müstakbel kaptan Merhaba,
Benim size 2 sorum olacak ,
1- Thy akademisinin eğitim yeri seçme kısmında ABD yi seçebilir miyiz Ve Egitim sonrası çalışma yeri olarak seçebilir miyiz? bir kaç örneğini gördüm o nedenle soruyorum.
2-Egitim suresince , eşim ile bana tahsis edilecek kalacak yerde beraber yasayabilir miyim, yani THY personeli olarak sayılıyorsak , eşim de benimle beraber kalabilir mi?
Tuğba · 25 Ağustos 2019 3:28 pm tarihinde
Merhaba,
Tüm yazılarınızda verdiğiniz emek için teşekkür ederiz.Çok açıklayıcı ve yardımcı oluyor.
Sorum şu ki , ilk yapılan CRM mülakatı öncesinde mi yoksa kurul mülakatı öncesinde mi IELTS istenir ?
Dlr sınavından takriben ne kadar sonra CRM için çağrılırız?
Teşekkürler
mimel · 28 Ağustos 2019 1:04 am tarihinde
Hocam merhaba, ben Dyned i geçemedim. Ielts e girdim overall 6,5 aldım ama speakingten 5.5 aldıgım için kaldım. Ben 06.08.2019 da dyned testine girdim. Ieltsi sisteme yuklemek icin 2.5 ayım var dogru mudur ? Tesekkur ederim
mustafa · 11 Kasım 2019 12:45 pm tarihinde
Hocam merhaba, birkaç gün önceki crm mülakatından olumsuz aldım. Mailde herhangi bir ceza süresinden bahsedilmiyordu ve ilan şu an kapalı.Retest için nasıl bir yol izlemem gerekiyor? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
selcuk · 9 Aralık 2019 11:44 pm tarihinde
Sayin kaptanim, ben her seyimi verip surece hazirlandim fakat 2 kez CRM den kaldim icimde havacilik bir askti fakat ben bu aski THY ile yasamak istiyordum malesef benim icin her sey bitti demek ki ben pilot olamayacak bir adayim desem yanlis yorum yapmis olmam heralde. Nedense paylasmak istedim. Umarim damarlarinda ucma gudusu olan herkez diledigine kavusur. Rabbim sizinle olsun.